Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.kspu.kr.ua/jspui/handle/123456789/4408
Назва: Link of accidental and non-accidental in multiverse of imaginary realities
Інші назви: Зв'язок випадкового та невипадкового в мультиверсумі уявних реальностей
Автори: Харченко, Юлія Володимирівна
Kharchenko, Julia Volodymyrivna
Ключові слова: випадкове
невипадкове
імовірне
необхідне
мультиверсум
уявні реальності
accidental
multiverse
non-accidental
necessity
probable
imaginary realities
Дата публікації: 2019
Видавництво: НАУ
Бібліографічний опис: Kharchenko Y. V. Link of accidental and non-accidental in multiverse of imaginary realities / Julia Kharchenko // Вісник Національного авіаційного університету. Серія: Філософія. Культурологія: Збірник наукових праць. – Вип. І (29). - К.: НАУ, 2019. – С. 26-30. (публікація у наукових виданнях, включених до переліку наукових фахових видань України)
Серія/номер: Філософія. Культурологія;
Короткий огляд (реферат): (ua) У статті обговорюється явище «невипадкового», яке, більш за все, стає домінуючим у певному конспірологічному сенсі цього слова. Звідси, його необхідно було розглянути у науковій площині і поставити наступну мету, а саме – визначити принцип взаємозв'язку випадкового і невипадкового в мультиверсумі уявних реальностей. Мета обумовлює головне завдання: концептуалізувати «випадкове» і «невипадкове» у шкалах типології фундаментальної та соціальної взаємодій. Результати дослідження. Автор показує, що поняття «випадкове» і «невипадкове» мають довгу історію з точки зору семантичного та герменевтичного підходів. Вони є похідними від філософських категорій «необхідність» і «випадковість». Категорії «необхідність» і «випадковість» є універсальними, вони репрезентують різні характеристики причинно-наслідкових зв’язків. Тобто, їх потрібно було розглянути і в онтологічному, і в епістемологічному, і в феноменологічному контекстах. «Необхідність» і «випадковість» показані як філософські категорії, що відображають різні типи зв’язків об’єктів і явищ. Тому розуміння категорії «необхідності» передбачає наявність фундаментальних знань про природу буття. Онтологічний, епістемологічний, та феноменологічний підходи дозволили виявити глибинні рівні взаємодії між природними і соціальними процесами. Обговорення. Ж. Бодріяр попереджає, що наука і техніка зіштовхують людину з нереальним світом поза істиною. М. Кастельс називає його новим комунікативним простором – Інтернет-галактикою. Н. Кетрін Хейлз вказує на процеси кодування та конструювання постлюдського. Висновки. При описі випадковості автор застосував ймовірнісний, стохастичний принцип. Імовірність визначається як структур-медіатор (посередник, що вказує на практичну сферу перетину випадкових та невипадкових подій), який забезпечує умовний баланс між їхніми проявами. Отже, невипадкове визначається як те, що є відмінним від випадкового, як неминуча подія. Воно залежить від волі людини (або людей) а також може залежати від волі деяких сил вищого порядку. Останні виробляють механізми, що забезпечують розвиток суспільного життя і цілого Всесвіту. Випадкове – протилежне невипадковому, воно не залежить від чиєїсь волі.
It is described that the dominance of the "non-accidental" phenomenon in some conspiracy sense of the word demands its study in the scientific dimension. The main goal of the paper is to define the principle of interrelation of "accidental" and "non-accidental" in multiverse of imaginary realities. The author conceptualizes "accidental" and "non-accidental", shows their history in terms of semantic and hermeneutic approaches and states their derivation from the philosophical categories of "necessary" and "accidental". Being universal the categories of "necessary" and "accidental" represent different characteristics of the causal relationships in the ontological, epistemological and phenomenological contexts. Ontological, epistemological and phenomenological approaches reveal the deeper levels of interaction between natural and social processes. While describing accidental the author applied probability, stochastic principles. The probability is depicted as structure-mediator (conciliator, pointing to the practical scope of the intersection of accidental and non-accidental events), which provides conditional balance between their manifestations. Therefore, non-accidental is the opposite to accidental, unavoidable event; it depends on the will of the person (people), some higher-order forces. They develop mechanisms producing social life and life of the entire universe. "Accidental" is opposite to "non-accidental", it does not depend on any will.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.kspu.kr.ua/jspui/handle/123456789/4408
Розташовується у зібраннях:Наукові видання каф-ри філософії, політології та психології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Link of accidental and non-accidental in multiverse of imaginary realities.pdf203,24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.