Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.kspu.kr.ua/jspui/handle/123456789/4316
Назва: Риси суспільно-політичних трансформацій в Російській імперії початку XVIIІ ст.
Автори: Марченко, Олег Миколайович
Ключові слова: Російська імперія першої половини XVIIІ ст.
мілітаризм
реформи Петра І
самодержавство
абсолютна монархія
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Марченко О.М. Риси суспільно-політичних трансформацій в Російській імперії початку XVIIІ ст. // Уманська старовина. Вип. 9. 2022. С.27–39.
Короткий огляд (реферат): На основі аналізу історичних досліджень поданий неупереджений погляд на передумови, хід, наслідки спроб Петра І модернізувати Російську державу й суспільство на початку XVIIІ ст. Аналізується еволюція поглядів істориків різних епох щодо особистості Петра, причин, умов, характеру, мотиваційних чинників, що впливали на прийняття ним тих чи інших рішень щодо проведення реформ. У результаті проведеного дослідження визначені основні риси суспільно-політичних трансформацій в Російській імперії першої половини XVIIІ ст., акцентовано увагу на спростування радянських та сучасних російських міфів щодо розвитку імперської, самодержавної моделі Росії, показані тенденції в економіці, державному управлінні, характері влади, взаєминах між владою та її підданими, у культурі, ментальності, які визначали поведінку тодішньої «еліти» та населення країни, і надалі є характерними для сучасної Росії (імперське мислення, неповага до закону, обмеження прав і свобод громадян, панування в суспільстві страху, насилля, віри в непогрішність влади, культурне невігластво тощо).
Опис: https://doi.org/10.31499/2519-2035.9.2022.269855
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.kspu.kr.ua/jspui/handle/123456789/4316
Розташовується у зібраннях:Наукові видання каф-ри історії України та всесвітньої історії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття Марченко О.М.pdf537,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.