Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.kspu.kr.ua/jspui/handle/123456789/4021
Назва: Становлення моноговіркової дескрипції у вітчизняному мовознавстві (кінець ХІХ – 40-і роки ХХ ст.)
Автори: Громко, Тетяна Василівна
Ключові слова: діалектологія
говірка
дескрипція
описовий метод
моноговіркова дескрипція
словник говірки
монографічний опис
Дата публікації: 2020
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Громко Т. В. Становлення моноговіркової дескрипції у вітчизняному мовознавстві (кінець ХІХ – 40-і роки ХХ ст.) / Тетяна Василівна Громко // Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка / редактори-упорядники М. Пантюк, А. Душний, І. Зимомря. – Дрогобич: Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 34. – Том 2. – С. 118–123.
Короткий огляд (реферат): (uk) У статті подається визначення та з історико-мовного погляду аналізується становлення в періодизації моноговіркової дескрипції в українському мовознавстві. Вивчення історії таких описів показує, що становлення їх припадає на кінець ХІХ ст. і закінчується в 40-і роки ХХ ст. Установка фундатора української діалектології К. П. Михальчука на вивчення говіркових особливостей була підтримана дослідниками мови, етнографами, істориками та іншими просвітителями того часу. Серед них статті, написані свого часу видатними українськими діалектологами І. М. Зілинським, І. А. Панькевичем, Я.-Б. А. Рудницьким, які були актуальними на тогочасному європейському лінгвістичному рівні та фундаментальними для вітчизняного мовознавства за підходами до вивчення діалектної мови у плані повноти збирання діалектного матеріалу та його наукової інтепретації. Ці та інші розвідки етапу становлення моноговіркового дескрибування послужили наступним лінгвістам стимулом до подальших такого типу діалектологічних описів. Одними з перших в цей період були описи говірок сіл Сушки, Хоцьок, Кобилівка на Полтавщині, Олексіївка на Харківщині, Убля на Лемківщині, Монастирське, Стара Ушиця, Михиринець, Бородачівка на Поділлі, Бітля на Бойківщині, Стояновка на Одещині, Кодні на Житомищині. Ряд розвідок представлено в перших книгах «Українського діалектологічного збірника». Найповнішою працею цього часу є монографічне дослідження Я. Янува про говірку Мошківців і Сівки Наддністрянської. У період становлення моноговіркової дескрипції у вітчизняному мовознавстві закономірно відсутні докладні, системні презентації говірки. Хоча дослідження діалектної мови на матеріалі окремої говірки в цей час уже заклало наукову лінгвістичну традицію: виділення говірки як реальної системи мови в усіх складнощах її розвитку. Поєднання ідеї системності говірки в наш час сприяє структуральному, типологічному та лінгвогеографічному опису українських діалектів, на що орієнтується сучасна українська діалектологія.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.kspu.kr.ua/jspui/handle/123456789/4021
Розташовується у зібраннях:Наукові видання каф-ри української філології та журналістики



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.